طرفداران اقتصاد ملی نمی توانند با اقتصاد جهانی آشتی کنند مافیا در برخی از انتصابات دولتی، اثرگذار است
تجارت جهانی/ساره خورشیدی:کشورهایی در رشد و توسعه مناطق آزاد خود موفق هستند که تعرفه را بردارند، مرزهای خود را به سوی اقتصاد جهانی باز کنند. کشورهایی که طرفدار اقتصاد ملی و خودکفا هستند نباید دخالتی در مناطق آزاد داشته باشند. قتصاد جهانی طرفدار عدم دخالت دولتهاست. دولتها در واقع با دیدگاه های محدود خود، مناطق آزاد را خرد میکنند. تجارت جهانی در گفتگویی که با سید مجید حسینی، عضو هیات علمی دانشگاه تهران و فعال رسانهایی، داشته به بررسی وضعیت مناطق آزاد ایران میپردازد:
در دو سال اخیر شاهد کاهش صادرات، افزایش واردات و منفق شدن تراز تجاری شدیم؛ دلیل آن چیست؟
به صورت طبیعی، تحریمها و اتفاقات مهمتر از تحریمها، اثر میکند.اتفاقاتی که در سیاست داخلی ایران اتفاق افتاد مانند واقعه مهسا امینی یا اتفاقاتی که در 1401 افتاد موجب تنشهای جدی در سیاست داخلی ایران شد و به نظر میرسد بسیار کمک کرد به اینکه سرمایه از کشور خارج شود. بعضی از آمارهای غیر رسمی نشان میدهد حتی ماهانه تا ۲ میلیارد دلار از کشور، سرمایه خارج شده است) این برای اقتصاد ایران به شدت تکان دهنده است و تنش در سیاست داخلی و خارجی، تراز تجاری را منفی کرده و در دولتهای گذشته نیز شاهد بودیم چنین اتفاقاتی افتاده است.
به نظر شما در دولت چهاردهم سیاست خارجی ایران تغییر میکند؟
طبیعتا سیاست خارجی ایران در دولت چهاردهم تعدیل میشود. به نظر نمیرسد سیاستهای کلان تغییر جدی بکند، اما حتما راهبرد ها عوض میشود.
به نظر شما، اینکه شخصی را با مدرک لیسانس فیزیوتراپی به عنوان مدیرعامل منطقه آزاد مهم و استراتژیک چابهار، منصوب کردند، چه پیامی برای روند توسعه اقتصادی کشور دارد؟
من افراد خاص را نمیشناسم و اظهار نظر نمیکنم.روند شایسته سالاری در دهه اخیر در ساخت بروکراسی دولت ایران عوض شده و به جای آن مافیا حاکم شده است،هر تصمیمی به جابه جایی و انتصابات معمولا اثری از مافیا میپذیرد.از تصمیمات ملی تا همین تصميمات محلی، ما با یک سیستم کریپتوکراسی، مافیا سالاری رو به رو هستیم که سبب میشود،لیاقت در نظر گرفته نشود و خروجی آن نیز همان چیزی میشود که میبینید.
چرا مناطق آزاد را به شخصی سپردند که منتقد این مناطق بود و حتی سرمایهگذاری خارجی را بهانهای برای استثمار کشورها میدانست؟
بگذارید سوال شما را اینگونه پاسخ دهم؛ دیدگاه چین نسبت به مناطق آزاد یک دیدگاه جهانگرا است! در سالهای گذشته آنها سعی و تلاش کردند، مناطق آزاد را گسترش بدهند، تعرفهها را بردارند.ممکن است بعضی از اقتصاددانهای ملی مخالف باشند و بگویند هنوز ظرفیت برداشته شدن تعرفهها و باز کردن مرزها در اقتصاد ملی ما وجود ندارد و اقتصاد ما یک امری مبتنی بر زمین است،یعنی در حقیقت سرزمین ما باید اجازه اقتصاد جهانی شده را بدهد. طبیعتا در چنین شرایطی کسانی که طرفدار اقتصاد خودکفا و ملی هستند، نباید مسئولیتهایی را قبول کنند که طرفدار اقتصاد جهانی است و این تناقضی است که در دولت ایجاد شده است.
به عملکرد عبدالملکی در مناطق آزاد چه نمرهایی میدهید؟
من عملکردشان را ندیدم، اطلاع چندانی از این قضیه ندارم!