حسین صمصامی در گفتگوی اختصاصی با تکنوکرات مناطق آزاد،سکوی واردات شده است، وضعیت مناطق آزاد بخاطر عدم کارایی مدیران است
تکنوکرات/سارا صفری: در روزهای پایانی دولت سیزدهم انتقاد از مدیران فعلی مناطق آزاد توسط فعالان اقتصادی و مردم عادی بسیار بالا گرفته است. چرا که در این چند سال اخیر ضربه های شدیدی به اقتصاد، تولید و همچنین صادرات توسط مدیرانی که کارایی لازم را نداشتند، وارد شده است. تکنوکرات در گفتگویی اختصاصی با حسین صمصامی،سرپرست اسبق وزارت امور اقتصادی و دارایی، عضو فعلی کمیسیون اقتصادی مجلس و عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی به بررسی این موضوع میپردازد:
۱/برنامه اقتصادی دولت چهاردهم شامل چه مواردی است؟چه روندی قرار است دنبال شود؟
اگر بخواهیم از لابه لای صحبتهای گفته شده و بیانیهایی که رییس جمهور منتخب مطرح کرد، نتیجهگیری کنیم، باید بگوییم اگر بخواهد این موارد را اجرا کند،برنامه اقتصادی آن به طور مشخص ادامه روند موجود فعلی است.یعنی همین روندی که اکنون در اقتصاد داریم،همین روند ادامه خواهد داشت،یعنی ما به دنبال حذف ارز 28هزار و 500تومانی، به دنبال ایجاد تورم و مسایل و مشکلاتی که تا به حال داشتیم، خواهیم بود.
۲/یعنی در زمینه بر طرف کردن تحریمها تلاشی قرار نیست صورت گیرد؟
برای برطرف شدن تحریمها، دولتهای قبلی نیز تلاش کردند ؛ نکته ایی که وجود دارد این است که ما نباید صبر کنیم تحریمها بر طرف شود تا اقتصاد را درست کنیم. یعنی نباید اصلاحات اقتصادی را به بحث تحریمها گره بزنیم. ما باید از سیاستهایی استفاده کنیم که درونزا باشد،در عین حال نیز باید از سیاستهایی استفاده کنیم که ناظر به خارج باشد. هر چقدر ما در داخل اقتصاد را مقاوم کنیم طبیعی است که در بحث بینالمللی تحریمها، قدرت عمل بیشتری خواهیم داشت.
۳/به نظر شما در مناطق آزاد چه برنامههایی باید دنبال شود که بتوان از مشکلات ایجاد شده در دوسال اخیر از جمله کاهش صادرات و افزایش واردات آواربرداری کرد؟
مناطق آزاد ما سکوی واردات شده است،فلسفه منطق آزاد این است که سکویی برای ورود تکنولوژی به کشور باشد و سکوی صادرات شود.الان بر عکس این قضیه عمل میکند. اگر به فروشگاه های منطقه آزاد کیش نگاه کنیم هیچ جنس داخلی وجود ندارد و همه آن وارداتی است.
و این وضعیت در حال تشدید شدن است.باید یک تحول اساسی صورت بگیرد، تا این گسترش واردات و جهتگیری کلی که در بحث مناطق آزاد اتفاق میافتد، به سمت اصلاح ، سوق داده شود.
۴/چه آینده ای برای مناطق آزاد پیشبینی میکنید؟
این پیشبینی بستگی به عملکرد دولت و مجلس دارد. اگر مجلس با قدرت نظارتی که دارد، عملکرد مناطق آزاد را به فلسفه اولیه خود برگرداند و دولت هم به اصطلاح همین کار را انجام دهد، مناطق آزاد بر تولید،برنامه،افزایش سرمایهگذاری و ورود تکنولوژی متمرکز میشود و میتواند بحث تحریمها را به شکلی مطلوب برطرف کند. ما در تحریم هستیم و ورود تکنولوژی با مشکلاتی مواجه است.
اگر این مناطق به فلسفه اصلی خود بازگردند میتوانند بسیار برای کشور کمک کننده باشند.اما اگر روند موجود ادامه داشته باشد،طبیعی است که واردات و مصارف ارزی ما بیشتر خواهد بود و به نرخ ارز فشار خواهد آمد و منجر به تورم بیشتر و رشد اقتصادی کمتر خواهد شد.
۵/عملکرد مدیران مناطق آزاد را چگونه ارزیابی میکنید؟
طبیعی است که عملکرد مناطق آزاد و اینکه ما الان به این نقطه رسیدیم به عملکرد مدیران مناطق آزاد برمیگردد.مدیرانی که قبول کردند در این سمت قرار بگيرند اساس نامه مناطق آزاد را باید مطالعه میکردند. مناطق آزاد به این شکل نباید عمل کند،این نشان میدهد که مدیران قطعا کارایی مناسبی نداشتند که عملکرد مناطق آزاد به این شکل درآمده است.