معاون پیشین وزارت صمت در گفتگوی اختصاصی با تجارت جهانی: تحریمها، آسیبی جدی برای کشور است / FATF هم خوب است هم بد!
تجارت جهانی/ مهلا احمدنژاد: با شروع دولت چهاردهم، امیدها برای بهبود وضعیت اقتصادی، افزایش یافته است؛ با این حال، بسیاری از کارشناسان، تحریمها اقتصادی و لیست سیاه FATF را بزرگترین مانع بر سر راه بهبود شرایط اقتصادی میدانند. تجارت جهانی، برای بررسی این موضوعات با «امیر رضا واعظ آشتیانی» ، معاون پیشین وزارت صمت، گفتگویی داشته که در ادامه میخوانید:
اولویت های اقتصادی دولت باید شامل چه رویکردهایی باشد؟
اقتصاد یک مقوله چند بعدی است و بهبود شرایط اقتصادی نیازمند توجه به موضوعات مختلفی از جمله اشتغال، تولید و سرمایهگذاری است. اشتغال به تولید و سرمایهگذاری گره خورده است و باید به سمت تولید کیفی و صادرات محور حرکت کرد. متاسفانه در 14 سال گذشته، مشکلات اقتصادی به صورت موردی و سطحی حل شده و این رویکرد منجر به پیچیدهتر شدن مسائل اقتصادی شده است.
دولتها باید به برنامهها و اسناد بالادستی توجه کنند و از سلیقهای عمل کردن بپرهیزند.
متاسفانه هر دولتی که بر روی کار می آید با توجه به سلیقه خود عمل می کنند. در نهایت، برای جذب سرمایهگذاری، باید شرایط اقتصادی آرام و باثباتی فراهم شود.
با عضویت احتمالی ایران در FATF چه اتفاقات مثبتی در مسایل اقتصادی کشور خوااهد افتاد؟
عضویت احتمالی ایران در گروه (FATF) میتواند تأثیرات مثبت و منفی بر مسایل اقتصادی کشور داشته باشد.
تأکید بر آن است که دولت و مجلس باید بهطور دقیق و منطقی به بررسی این موضوع بپردازند و تصمیمگیری های خود را بر مبنای مصلحت کشور انجام دهند تا از بروز عوارض منفی جلوگیری شود.
چقدر امکان دارد که در آینده نزدیک تحریم بخش سوییفت برداشته شود؟
تحریم ها عمدتاً از سوی آمریکا وضع شده است و تحریم های بینالمللی نیست. سوییفت که به عنوان سیستم جامعه جهانی ارتباطات مالی بین بانکی شناخته میشود، تحت تأثیر این تحریم ها قرار دارد و بسیاری از کشور ها به عنوان مثال بانک های چین به دلیل این تحریم ها با ایران مشکل دارند.
فشار تحریم در همه جای کشور مشاهده می شود و کسانی که میگویند تحریم ، نعمت است منظورشان خودکفا شدن کشور در برخی از بخش ها و استفاده از ظرفیت های داخلی است. تحریم ها به طور کلی خوب نیستند و میتوانند آسیب های جدی به کشور وارد کنند.
برای این مشکل چه راهبردی باید داشته باشیم؟
استفاده از فضای دیپلماسی و روابط اقتصادی که باید از ظرفیت های انسانی و اقتصادی بخش خصوصی بهرهبرداری کرد، اهمیت دارد.
استفاده از بخش خصوصی که متعهد و توانا است و به دنبال رانت و رشوه دادن نیست تا با کمک آن مشکلات روابط جهانی کشور را حل کنیم.
اما متاسفانه سیستم دولتی موجود در اقتصاد ایران، مانع از بهرهبرداری بهینه از ظرفیت های بخش خصوصی شده است.
آیا واقعا واحد پولی یا سیستم مالی مستقل اتحادیه بریکس، توانایی رقابت با دلار یا یورو را دارد!؟
برای موفقیت بریکس، اعضای این اتحادیه باید هم در تولید و هم در حفظ اتحاد خود عملکرد خوبی داشته باشند.
کشورهای عضو بریکس، به عنوان کشور های بزرگ با جایگاه مناسب در شاخص های تولید جهانی، میتوانند با بهرهبرداری صحیح از ظرفیت های خود، یک واحد پولی قوی و موفق ایجاد کنند.
همینطور که یورو از ابتدا ارزش کمتری نسبت به دلار داشت، اما اکنون بالاتر از آن رفته است.