استاندار پیشین سمنان در گفتگوی اختصاصی با تجارت جهانی: دبیر مناطق آزاد باید اقتصاددان باشد و حساب کتاب بداند!
تجارت جهانی/سارا صفری: مناطق آزاد کشور، مدت زیادی است که از ماهیت اصلی خود دور شده و غیر مولد باقی مانده است.هدف این بوده که با ایجاد مناطق آزاد به تولید و صنایع مونتاژ کمک شود ولی به ظاهر درست عمل نشده است.در شرایط تحریم یکی از فرصتهای طلایی، استفاده از ظرفیتهای مناطق آزاد است که میتواند برای اقتصاد کشور گرهگشا باشد و در رفع مشکلات اقتصادی کمک بسیار مطلوبی به دنبال داشته باشد. «تجارت جهانی» در گفتگویی با سید شهاب الدین چاوشی، عضو هیات علمی دانشگاه و استاندار پیشین سمنان به بررسی این موضوع میپردازد:
تراز تجاری مناطق آزاد در چهار ماهه نخست سال ۱۴۰۳ مطابق آمار رسمی گمرک جمهوری اسلامی ایران، همچون سال گذشته، منفی شده است؛ دلیل اصلی آن چیست؟
من در این زمینه تخصص ندارم، ولی ما هم نگران هستیم که چرا یک فرصت این چنینی برای اقتصاد کشور مدتها بلا استفاده مانده است و نمیتواند مولد باشد.
چرا مناطق آزاد ایران با وجود ماهیت تولیدی و صادراتی به دروازه واردات تبدیل شدهاند؟
این یک نقض غرض است. هدف این بوده است که به تولید و صنایع مونتاژ در کشور کمک کند ولی ظاهرا درست عمل نشده است. این به مدیریت این مجموعهها بر میگردد.
انتخاب یک دبیر (عبدالملکی) برای مناطق آزاد که پیشتر مخالف موجودیت مناطق آزاد بود چه پیامدهای منفی برای مناطق به همراه داشته است؟
این را از خودشان باید بپرسید!
ارزش واردات در مناطق آزاد دو برابر صادرات است؛ دبیر بعدی مناطق آزاد باید چه راهبردهایی برای آواربرداری از وضعیت اسفناک دو سال اخیر مناطق آزاد در پیش بگیرد؟
هر کسی که به عنوان دبیر انتخاب میشود،باید اقتصاددان باشد،حساب و کتاب بداند.اگر بخواهد به همین شکل به روال موجود ادامه دهد،تحولی ایجاد نخواهد شد.ما در شرایط تحریم یکی از فرصتهای طلایی مان مناطق آزاد است که بتواند در رفع مشکلات اقتصادی تا حدودی گره گشا باشد. قاعدتا انتظار میرود که دولت،کسانی را در این جایگاه قرار دهد که صاحب نظر و دارای تجربه کافی هستند. باید تجارب کشورهایی که از مناطق آزاد بهره برداری کردند و به نتایج خوبی رسیدند، بررسی و مطالعه شود.امید است این که دولت شعارش تخصص گرایی و کارآمدی است،بتواند افراد کارآمد و پاک دست را در این مجموعه قرار دهد.