گفتگوی اختصاصی دکتر وحید شقاقی شهری، عضو هیات مدیره منطقه آزاد ارس و اقتصاددان با تجارت جهانی؛ مناطق آزاد به سکوی قاچاق تبدیل شدهاند/ تصویب مناطق آزاد جدید به صلاح کشور نیست
تجارت جهانی/ مهلا احمدنژاد: قاچاق در مناطق آزاد همواره از موضوعات و چالشهای اصلی چند سال اخیر بوده است؛ برآوردها نشان میدهد که حجم قاچاق در مناطق آزاد بسیار بالا رفته است و این چالش نگرانیهایی جدی برای دستگاههای امنیتی و نظارتی به وجود آورده است. برای بررسی این معضل اقتصادی با دکتر وحید شقاقی شهری، عضو هیات مدیره منطقه آزاد ارس، اقتصاددان و عضو هیات علمی دانشگاه خوارزمی داشتهایم که از نظر میگذرد:
چرا مناطق آزاد در دو سال اخیر با ضعفهای عدیدهای روبرو بودهاند و در دستیابی به اهداف خود، شکست خوردهاند؟
هدف اصلی در تشکیل مناطق آزاد جهان و ایران، صادرات محوری و جذب تکنولوژی و سرمایههای خارجی است.
متأسفانه مناطق آزاد در صادرات غیرنفتی کشور عملکرد خوبی نداشتند و به سکویی برای واردات غیررسمی و قاچاق تبدیل شده اند.
در شرایط فعلی ایجاد مناطق آزاد جدید هزینه بسیار بالاتری نسبت به منافع حاصل از تاسیس آن دارد و تصویب و گسترش آنها به صلاح کشور نیست.
ما شاهد تأسیس شرکت های صوری در مناطق آزاد به قصد دور زدن قوانین مالیاتی بودهایم.
کالا از کجا به مناطق آزاد، قاچاق میشوند؟
کالاها از کشورهای همجوار به مناطق آزاد قاچاق و از آن جا نیز به راحتی به سرزمین اصلی منتقل میشوند.
همچنین بعضاً برخی از کالاهای داخلی نیز که در خارج از کشور دارای ارزش قابل توجهی هستند، از روزنه مناطق آزاد به سایر کشورها قاچاق میشوند.
با این وجود متأسفانه نظر دولت و نمایندگان مجلس در دورههای گوناگون، افزایش مناطق آزاد در کشور بوده و توجه چندانی به عملکرد ضعیف این مناطق نداشتهاند.
مشکلی اصلی چیست؟
عدم ثبات مدیریت در مناطق آزاد کشور،تعمیم بروکراسیهای متعدد، انبارداری غیر استاندارد، وجود سکوهای بارگیری غیر استاندارد، وضعیت نامناسب جاده ها و فرودگاهی و همچنین عدم بهره مندی کافی این مناطق از زیرساخت های توسعه فناوری اطلاعات باعث شده است تا عملکرد مناطق آزاد بر خلاف انتظارات باشد.