فصل‌الخطاب مناطق آزاد، قانون است

0

دبیر شورای‌عالی مناطق آزاد در جمع مدیرعامل و فعالان اقتصادی منطقه آزاد چابهار، شبهه پراکنی برخی رسانه‌ها را مغالطه دانست و با تاکید بر این‌که قانون، فصل‌الخطاب فعالیت در مناطق آزاد است، گفت: برخی قوانین تشویقی مناطق آزاد ضعیف شده است که این قوانین را تقویت می‌کنیم.

نشست حجت‌الله عبدالملکی دبیر شورایعالی مناطق آزاد، امیر مقدم مدیرعامل، اعضای هیات مدیره و معاونین منطقه آزاد چابهار با فعالان اقتصادی و اعضای اتاق بازرگانی منطقه شامگاه ۲۴ آبان ماه با هدف بررسی موانع و مشكلات در حوزه‌های مختلف در منطقه آزاد چابهار برگزار شد.
دبیر شورایعالی مناطق آزاد در ابتدای این نشست با ابراز خرسندی از حضور در میان فعالان اقتصادی منطقه آزاد چابهار اظهار کرد: در مدت‌زمانی که فعالیت در مناطق آزاد را برعهده گرفته‌ام، دیدار با افراد مرتبط با مناطق آزاد را به صورت جدی آغاز کرده‌ام؛ در هفته به این مناطق سفر خواهم داشت و علاوه بر بازدید با همکارانم، گفت‌وگو با فعالان اقتصادی منطقه را از اولویت‌های برنامه‌ام می‌دانم.

[highlight color=”orange”]برخی رسانه‌ها با ایجاد شبهه، مغالطه می‌کنند[/highlight]

عبدالملکی در ادامه به موضوع هجمه برخی رسانه‌ها به انتخابش به عنوان دبیر شورای عالی مناطق آزاد پرداخت و گفت: در مدتی که به عنوان دبیر شواری عالی مناطق آزاد منصوب شده‌ام، این شبهه‌ مطرح شده که بنده منتقد مناطق آزاد بوده‌ام و برخی رسانه‌های خوش انصاف نوشتند کسی که منتقد برجام بوده برای مذاکره فرستاده می‌شود و شخصی که منتقد مناطق آزاد بوده، مسئول مناطق آزاد شده است.
وی اضافه کرد: این‌گونه سخن‌ها مغالطه و غلط است؛ بنده دانشگاهی و منتقد دانشگاه هم هستم. آیا انتقاد به دانشگاه مفهومش این است که می‌گویم دانشگاه را تعطیل کنیم؟! باید دانشگاه را اصلاح کرد. منتقد سیستم بانکی هم هستم و نباید در بانک مرکزی باشم؟ اگر کسی که شیفته سیستم بانکی موجود در بانک مرکزی است مدیریت آن را برعهده بگیرد، سیستم بانکی درست نمی‌شود. بنده در مناطق آزاد تدریس می‌کنم و برای پایان‌نامه‌ کارشناسی ارشدم از راهنمایی اساتید مناطق آزاد بهره‌مند شده‌ام.

[highlight color=”orange”]مناطق آزاد باید موتور محرک اقتصاد کشور شود[/highlight]

عبدالملکی با بیان این‌که مناطق آزاد ادبیات، مبنای علمی و تجربه موفق در دنیا دارد و ما مانند کشوری نظیر چین در این حوزه پیش نرفته‌ایم و انتقاد از این حیث وجود دارد، تاکید کرد: باید زمینه‌های سرمایه‌گذاری، صادرات، تولید، جذب سرمایه‌گذار خارجی، تأمین مالی طرح‌های سرمایه‌گذاری و انتقال فناوری را در این مناطق انجام دهیم. بخشی از آن توسط فعالان بخش خصوصی و مسئولان قبلی انجام شده بود اما راه نرفته بسیار داریم که باید با کمک یکدیگر این مسیر را طی کنیم. مناطق آزاد می‌تواند و باید موتور محرک اقتصاد کشور شود و ما باید وظیفه‌مان را درست انجام دهیم.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد با اشاره به این نکته که رئیس جمهور روی مناطق آزاد بسیار حساس هستند و در این زمینه دغدغه دارند که باید تقویت شود، گفت: بین توسعه کمی و کیفی مناطق آزاد تفاوت قائلیم و توسعه کیفی اولویت بیشتری دارد. حدود پنج سال پیش که به مناطق آزاد انتقاد داشتم، در حال تصویب قوانینی بودند که البته تصویب هم شد، تعداد مناطق آزاد بیشتر شود. بنده می‌گفتم که مناطق آزاد فعلی را تقویت کنیم تا نوبت مناطق آزاد جدید شود. ؛ قانون گذار مناطق آزاد جدید را تصویب کرده و ما هم به سرعت ایجاد می‌کنیم و نظر کارشناسی‌ام کنار می‌رود.
وی در بخش دیگری از سخنان خود قرار گرفتن دبیرخانه شورای‌عالی مناطق آزاد ذیل وزارت اقتصاد بر اساس مصوبه برنامه ششم را مثبت ارزیابی کرد و توضیح داد: عده‌ای معتقد بودند با این مصوبه از جایگاه دبیرخانه کاسته می‌شود اما این‌گونه نیست. رئیس منطقه آزاد به تعبیری رئیس جمهور منطقه است و بنده روی ماده 65 محکم می‌ایستم. این موضوع برای مناطق آزاد بهتر است و وزیر اقتصاد با ما همراهی می‌کند. در گذشته نوعی رقابت وجود داشت و گمرک، مالیات و دیگر سازمان‌ها رقیب مناطق آزاد بودند اما این مسئولان امروز در شورای معاونین وزارت اقتصاد کنار یکدیگر می‌نشینند و برای حل موانع به یکدیگر کمک می‌کنند. این فرصت خوب ایجاد شده است و ما نیز از این فرصت ها و ظرفیت ها برای حل مشکلات مناطق آزاد استفاده خواهیم کرد.
عبدالملکی ادامه داد: در چهار حوزه ارزی، گمرکی، مالیاتی و اداری با مشکلاتی مواجه هستیم. کمیته‌هایی در این حوزه‌ها تشکیل و با کمک فعالان هر حوزه، مشکلات مشخص خواهد شد که اغلب قابل حل است. علاوه بر آن چهار سطح وجود دارد. برخی مسائل در سطح دبیرخانه حل می‌شود که خودمان بخشنامه کرده‌ایم پس می‌توان آن را اصلاح کرد. بخشی در سطح هیات دولت است که از کمک وزیر اقتصاد بهره‌مند می‌شویم. بخشی در سطح ستاد هماهنگی اقتصادی دولت است که دکتر خاندوزی آنجا حضور دارند. بخشی نیز در سطح سران قواست. مجلس شورای اسلامی و همچنین فراکسیون مناطق آزاد مجلس نیز همراه ما هستند که اگر لازم باشد برای مجلس لایحه تنظیم می‌کنیم. ارکان حاکمیت برای آنکه به ما کمک کنند، آماده هستند که از این ظرفیت استفاده خواهیم کرد.
«تقویت قوانین تشویقی برای سرمایه‌گذاران در مناطق آزاد» موضوع دیگری بود که عبدالملکی بر آن تاکید کرد و گفت: قوانین مناطق آزاد در همان سال‌های نخست تشکیل این مناطق، مشوق‌های بسیاری را برای سرمایه‌گذاران مشخص کرده بود که امروز نقض شده است. هر مشوقی که در قوانین اولیه مناطق آزاد مانند قانون چگونگی اداره این مناطق بوده و سپس با بخشنامه‌ یا قانون دیگر، لغو یا ضعیف شده، حق‌الناس است زیرا سرمایه‌گذار به اعتبار قانون سرمایه گذاری کرده است و یکباره با بخشنامه ای سرمایه‌اش در خطر می افتد.
وی اضافه کرد: کمیته‌ای تشکیل داده‌ایم که این قوانین و مقررات را بررسی کند. اگر قانونی مزیت‌ها را ضعیف کرده و یا از بین برده است، حتی لایحه تنطیم کرده و به مجلس می‌بریم و تا تصوب شدن، پیگیری می‌کنيم. باید مزیت‌ها را به مناطق بازگردانیم تا سرمایه‌گذاران هم علاقه‌مند بازگشت به این مناطق باشند‌.
دبیر شورای عالی مناطق آزاد همچنین درباره موضوع کسب و کار در مناطق آزاد بیان کرد: فضای کسب و کار در مناطق آزاد برای‌مان مساله‌ای جدی است. برای نمونه آقای مقدم به عنوان مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، رئیس جمهور این منطقه هستید و کسوت آن را بر تَن کنید و موانع را برطرف سازید. برای مثال مجوزها در سریع‌ترین زمان صادر شود و کارمندان خود را به متقاضی برسانند. با همکارانتان تمام فرآیندهایی که تولیدکننده و فعالان اقتصادی با آن مواجه هستند را مشخص کرده و ضوابط زائد را حذف کنید. کارآفرین، تولیدکننده و کارفرما نباید درگیر سیستم کارمندی نشوند. گاهی قوانینی را برای جلوگیری از ضرر و خطری وضع می‌کنیم اما ضرر آن بیشتر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *