نامهایی که بر روی نوزادان گذاشته میشود، چه ریشه در سنتها داشته باشد و چه تابعی از مد روز باشد، نمایانگر سلیقه عمومی در زمانههای مختلف به حساب میآیند و میتوان از روی آنها ذائقه فرهنگ عمومی در کشورها را تشخیص داد.
در کشورهای عضو اتحادیه اروپا (و همینطور نروژ، سوئیس، انگلستان و ولز) در سال ۲۰۲۱ پرطرفدارترین نام پسرانه «نوآ» (یا همان نوح) بوده است.
این نام در هفت کشور تقریبا همسایه (یعنی آلمان، بلژیک، هلند، سوئد، سوئیس، انگلیس و ولز) در صدر محبوبترین نامها ایستاده است.
در جمهوری چک، نروژ و اسلواکی نام «جاکوب» و در یونان و بلغارستان نام «جُرج» (با اسامی محلی گئورگی و جورجیوس) بیشترین طرفدار را در میان نام پسران داشتهاند.
یک نوزاد تازهمتولد شده در رومانیAP Photo پرطرفدارترین نام دخترانه در کشورهای عضو اتحادیه اروپا (شامل ۲۷ کشور به علاوه نروژ، سوئیس، انگلستان و ولز) در سال ۲۰۲۱ به لحاظ تعداد «ماریا» بوده است.
شهروندان بلغارستان، قبرس، فنلاند، پرتغال و یونان بیش از هر کشور دیگری این نام را برای فرزندان دخترانشان انتخاب کردهاند.
در رومانی نیز یک نام ترکیبی با همین اسم یعنی «آنا-ماریا» رتبه نخست پرطرفدارترینها را به خود اختصاص داده است. در لوکزامبورگ، مالت، هلند و اسلواکی نام «اِما» محبوبترین نام دخترانه بوده و در سه کشور کرواسی، استونی و سوئیس «میا» بیشترین طرفدار را داشته است.
در لتونی و لیتوانی نام «سوفیا» را در بالای فهرست نامهای دختران میبینیم. در مسکو روسیه نیز وضعیت به همین منوال بوده، در حالی که در نام «الکساندر» برای پسران به جز سال ۲۰۱۲، محبوبترین نام پسرانه روسی در ۳۰ سال گذشته بوده است.
کارشناسان میگویند دشوار بتوان فراوانی اسمی را که بیشترین تعداد نوزادان با آن نامگذاری شدهاند، تعیین کرد چرا که موسسات ملی آماری دادههای یکسانی در اختیار نمیگذارند. برای مثال اداره ثبت احوال بلژیک ۱۶۰۰ نام پرطرفدار سال گذشته را اعلام کرده است، در حالی که یونان تنها ۵ نام برتر (آن هم بدون تعداد موالید) را منتشر کرده است.
مسئله دیگر تغییر املای نامهای یکسان از یک کشور به کشور دیگر است (و این حتی شامل داخل خود یک کشور نیز میشود). برای مثال نامهای الکساندر با انواع املایی مختلفی نظیر Alexander, Aleksander, Alexender و یا یاسمین به گونههای Jasmine, Yasmina, Jasmin و Yasmeen نوشته میشوند.
با این حال بخش فرهنگی یورونیوز املای تمامی نامهای یکسان را گردآوری کرد و تعداد دفعاتی که آنها در لیستها ظاهر شده بودند را شمارش کرد تا مشخص کند پرتکرارترین نامها در اروپا کدامند.
بنابر این فهرست، رایجترین نامهای پسرانه در اروپا به لحاظ فراوانی به ترتیب زیر هستند:
لوکاس، الکساندر، الیور، محمد، نوح، الیاس، ماتئو، گابریل، دانیل، لیام، بنجامین، رایان، مارتین، دیوید، لئو، آدام، تئودور و ویکتور.
رایجترین نامهای دخترانه در اروپا نیز به لحاظ فراوانی به ترتیب زیر هستند:
سوفیا، هانا، ماریا، ایزابلا، آملیا، یاسمینا، اما، امیلی، سارا، الیزابت.
در برخی از کشورها نامهای ترکیبی نیز مانند الینآنتوانت، بیلیلو یا دانیلریموند وجود دارند. با این حال حضور نامهای مرکب هنوز در اکثر فهرستهای اسامی پرطرفدار به جز جمهوری چک نادر هستند.
همچنین آن دسته از اسامی که به صورت همزمان برای پسر و دختر استفاده میشوند، کمتر در لیست اسامی برتر سی کشور عضو اتحادیه اروپا حضور دارند. برای مثال ۶ اسم مشترک در جمهوری چک (الکس، ادا، میکالا، میشل، نیکول، شنل)، پنج اسم در آلمان (الیا، ایسا، جان، میکا، تونی)، دو اسم در فرانسه (کامیل و شارلی) و یک مورد در لهستان (ایلیا) وجود دارد.
این نکته نیز قابل توجه است که در میان کشورهای مورد بررسی، هلند بیشتر از همه به نامهای کوتاه علاقه دارد (چهار حرف برای پسران، پنج حرف برای دختران)، در حالی که یونان، ایتالیا و قبرس نامهای بلند را ترجیح میدهند (هشت یا هفت حرف برای پسران، شش یا هفت حرف برای دختران).